torsdag 19 maj 2011

Matte med gps

I veckan hade vi förmånen att få vara inne i klass 4a på en skola i Kungälv. Vi har tidigare jobbat en del med mobilt lärande på högstadiet där vi undersökt hur gps:er och mobiltelfoner kan öka motivationen i ämnet matematik. Under vårterminen har flera förskolor varit ute med gps:er, läs mer om det i blogginlägget från mars i år.

Nu var det alltså dags för en fyra att få testa. Efter en genomgång av satelliter, koordinatsystem, gps, kryptering, geocaching och andra krångliga ord fick vi äntligen gå ut. Regnet som nyss vräkte ned hade slutat men det kanske bara var vi vuxna som brydde oss om det? Klassen delades in i grupper om 3 och alla fick tillgång till varsin gps. På fem platser runt skolan hade vi placerat ut små lådor som innehöll uppgifter för gruppen att lösa. Vi hade innan pratat om att det var hur de kom fram till ett svar som var det intressanta, svaret i sig var underordnat. Uppgifterna handlade om något som fanns i närheten av lådan, t ex Hur högt är huset? eller Vad väger stenen?
Vad väger stenen?

Trots att det var första gången med gps hade grupperna inga problem att hitta alla fem lådorna och ingen nämnde något om den rast de brukar ha på förmiddagen. Tillbaka i klassrummet gick vi igenom alla uppgifterna och de fick förklara hur gruppen hade löst uppgiften. Lite frustrerande var det kanske att vi vuxna inte kunde leverera ett exakt facit till uppgifterna men de vande sig ganska snabbt. Intressant var det att lyssna på vilka lösningsstrategier de använt och diskussionerna ledde in oss på många olika matematiska termer och enheter.

Första gången tar det lite tid att introducera lektionsupplägget och gå igenom gps:erna men på två timmar hann vi ändå jobba med flertalet mål i läroplanen (nya såväl som nuvarande) inom framförallt matematik men även NO/Teknik, Idrott och hälsa, Geografi, Engelska och säkert fler ändå. Nästa gång får vi ännu mer tid över till diskussionerna efteråt och det ser vi fram emot.

Fler inlägg om gps i skolan finns i arkivet från 2010 (april och september)
Läs mer om Geocaching på: www.geocaching.se


Kontakt:
Johan Busck
Johan.Busck@kungalv.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar