torsdag 2 september 2010

Ett litet steg för EnIT…

…men ett jättekliv  för Kungälvs skolor!
Nu har det nya läsåret kommit igång och det har hänt en del sedan grodorna dansade runt midsommarstången. Kungälvs gymnasium, Mimers Hus, genomförde en upphandling under sommaren och nu får 1800 gymnasielever varsin dator. EnIT utbildade lärarna i kommunens lärplattform, Fronter,  under fyra förmiddagar veckan innan eleverna dök upp.
Många lärare var under utbildningen entusiastiska och såg fram emot att kunna jobba med nya arbetssätt och lärplattformen kommer att vara navet i denna utveckling. Det blev en hel del praktisk arbete kring administrativa delar av lärarjobbbet som till exempel inlämningsmappar och plagiatkontroll men mitt i allt detta hörde vi samtal mellan lärare om en ”ny” pedagogik. 
 ” Då skulle vi ju kunna….” och ”…och då kan vi enkelt dela vårt arbete med varandra” var uttryck som dök upp, framförallt de två sista dagarna på utbildningen. Detta var otroligt inspirerande för oss som länge jobbat med att försöka inspirera pedagoger att använda sig av IT i undervisningen.

Titeln på det här inlägget är lite missvisande för det är ett ganska stort steg för oss IT-pedagoger på EnIT också men jag menar att det är inte ett lika stort steg som för de pedagoger som nu ska ”lära om”.

Vi startar också läsåret med att utrusta tre klasser i så 9 med varsin dator (rosa!) i ett pilotprojekt som ska ge oss värdefulla erfarenheter inför nästa läsår då målsättningen är att alla elever i så 6-9 ska få varsin dator. Under en eftermiddag första veckan efter sommarlovet träffade de inblandade lärarna Martin Tallvid som är doktorand på Göteborgs universitet och som följer Falkenbergs satsning på varsin dator. Han gav oss en bra inblick i vad som hänt i Falkenberg sen  de delade ut datorer till eleverna och vad lärarna där tycker är fördelarna och nackdelarna med datorer i klassrummet. Det var många fördelar och få nackdelar. När 97% av eleverna i Falkenberg tycker det är roligare i skolan nu känns det som om det är något vi vill prova.

Vi drar också igång ett nytt projekt med GPS i förskolan. Fyra förskolor har nappat på idéen och EnIT kommer att handleda förskollärare i att geocacha med 5-åringar, mycket spännande.

Mobilt lärande har vi jobbat med ett tag och kommer utveckla våra metoder med gps och mobiler i matematikundervisningen och hoppas kunna sprida detta till fler lärare och även till andra ämnen.

Sen har vi ju Skoldatateket, nya PIMLab, IUP i Fronter, skriva sig till läsning, mm så vi har ett fullmatat och spännande läsår franför oss. Vår målsättning är att publicera ett inlägg per vecka så att ni kan följa oss på vägen.

Välkommen till EnIT läsåret 2010/2011!

Kontakt: 
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar